Apple Tablet – 7 inches or more?

De nieuwste geruchtenstroom rondom de Apple Tablet is een aantal dagen geleden op stoom gekomen. Waar het apparaat tot voor kort nog 10″ zou zijn, is de maat inmiddels gereduceerd tot 7″, met mogelijk later alsnog een 10″ versie.

Allemaal speculatie natuurlijk. Vele honderden entries op blogs gebaseerd op 1 artikel in de The New York Times, waarvan de schrijver zich weer baseert op uitspraken van 1 anonieme Apple medewerker en een ex-Apple medewerker, eveneens anoniem.

Nu is een 10″ tablet iets dat ik uit de koker van Microsoft zou verwachten, vanwege het feit dat het gewoon niet zou werken en daarvoor moet je nu net bij Microsoft zijn. 10″ is niet draagbaarder dan een laptop en levert bovendien in op functionaliteit.

Goed beschouwd is 7″ al aan de grote kant. Het past dan niet meer in een broekzak, binnenzak of dameshandtasje, en daarmee wordt ook een tablet van deze omvang al weer minder draagbaar.

Als ik kijk naar mijn iPod touch (1e generatie), dan vind ik het scherm zo nu en dan aan de kleine kant, vooral als je in de webbrowser bladert op websites met brede kolommen. Dubbelklikken om in te zoomen heeft dan nl. geen zin. Naar landschapsmodus omschakelen biedt ook niet altijd een oplossing (al was ’t maar omdat het apparaat dan meer moeite heeft met het vasthouden van het wifi-signaal). Een iets grotere uitvoering is dus gewenst, de vraag is echter: hoeveel groter?

Ik zag op YouTube een test van een Archos 5″ internet tablet. Hoewel het apparaat een gammele indruk maakt en het Android systeem duidelijk tekort schiet qua user interface en zoomcapaciteiten (je kan wel in- en uitzoomen, maar op een duidelijk omslachtiger wijze dan op de iPhone of de iPod touch) binnen de web-browser, lijkt deze maat prima bruikbaar. Een scherm dat groot genoeg is voor het lezen van boeken of magazines, het bekijken van films, en surfen op het web. Bovendien kan je een apparaat van deze omvang prima meenemen.

Mijn verwachting is dus dat Apple zal kiezen voor een apparaat dat niet groter is dan 7″, eerder kleiner. Het zal een aantal tekortkomingen van de iPod touch (en iPhone) wegnemen en biedt mogelijkheden tot het introduceren van een aantal nieuwe/verbeterde mediatypes, zoals eBooks, webmagazines, TV-series e.d.

We wachten af wat het gaat worden, want als de ervaring met Apple je één ding leert, is dat ze je altijd weer weten te verrassen met iets waaraan je totaal niet had gedacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s