Nokia patenten waar Apple niets mee kan

Nokia 6230i met blauwe knop. Vaak gesignaleeerd!

Nokia heeft wederom een stap gezet in de patentstrijd met Apple. Volgens de berichtgeving op sites zoals Appleinsider.com komen de beschuldigingen van Nokia erop neer dat Apple in een breed scala van producten, inclusief de iPhone, de iPod en computers!, patenten van Nokia onrechtmatig zou hebben toegepast.

“Nokia has been the leading developer of many key technologies in small electronic devices”, aldus Nokia zelf.

Ik kan niet oordelen of Apple inbreuk maakt op de patenten van Nokia. Wat ik echter wel weet is dat Nokia over een aantal patenten beschikt die voor Apple ten enenmale onbereikbaar zijn, en wel de volgende:

  1. Het patent op het maken van telefoons met gammele batterijen die na verloop van tijd los gaan zitten en er voor zorgen dat de telefoon spontaan uitgaat of blokkeert.
  2. Het patent op het maken van telefoons waarvan de verflaag binnen een aantal maanden al loslaat zodat de onderliggende basiskleur zichtbaar wordt (zie foto waarop de van oorsprong verchroomde knop blauw is).
  3. Het patent op het maken van telefoons met displays waar stof onder gaat zitten dat je niet zomaar verwijdert, waardoor het display van de telefoon moeilijker leesbaar wordt.
  4. Het patent op telefoons met nodeloos ingewikkelde menustructuren waardoor je onevenredig veel tijd kwijt bent om een simpele instelling te veranderen

Om een of andere reden heeft Apple ervoor gekozen geen gebruik te maken van deze Nokia ‘key technologies’. Resultaat is wel dat ik een uitermate tevreden iPhone gebruiker ben (sinds ca. 1 1/2 jaar) en Nokia telefoons alleen nog gebruik omdat het de corporate standard is (eigenlijk was, want het bedrijf is overgenomen) bij het bedrijf waar ik voor werk.

Een ander resultaat van deze Nokia ‘key technologies’ is dat ze snel marktaandeel aan het verliezen zijn in het meest lucratieve deel van de markt voor mobiele telefoons, namelijk die voor ‘smartphones’. Wat mij betreft mag het daarmee nog wel ietsje sneller gaan. Rommel is er al genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s