Betalen voor informatie? Ik ben toch niet gek!

Ik ben er een warm tegenstander van te betalen voor nieuws en nieuwtjes die zijn verspreid door de persbureaus, zeg maar het soort berichten dat je op tig verschillende sites terugvindt en waaruit zou blijken dat Charlie Sheen, valselijk beschuldigd van het een of ander, ineens een rol zou hebben gespeeld in Apocalypse Now, zeg maar dezelfde film waarin Arnold Schwarzenegger de rol van Colonel Kurtz speelde. Ik stel voor dat dit soort berichtgeving gewoon uit advertentieopbrengsten gefinancieerd blijft worden, of anders houden ze het maar.

Dat betekent natuurlijk niet dat er nooit betaald hoeft te worden voor informatie. Immers, waarom zou je wel betalen voor een papieren krant of tijdschrift (vaak niet meer actueel), en niet voor dezelfde informatie in digitaal formaat?

NRC heeft het over een andere boeg gegooid met de (betaalde) NRC applicatie die sinds een aantal dagen in de iTunes App Store verkrijgbaar is. Vanuit de applicatie kun je dagelijks de nieuwe digitale editie van het NRC downloaden. Afhankelijk van of je wel of geen abonnement hebt op de digitale editie is dit gratis of kost het je 79 cent via een in-App upgrade. Het aankopen van nieuwe edities is hiermee erg laagdrempelig geworden, vergelijkbaar met het aanschaffen van een nieuwe app in de App Store. En juist dat laagdrempelige maakt de App Store zo populair. Misschien dus de digitale editie van het NRC ook wel.

Groot verschil tussen de artikelen die je op deze wijze verkrijgt en het bekijken van nieuwsberichten op de mobiele website van het NRC is dat je nu ook de beschikking krijgt over opinie- en achtergrondmateriaal. Volgens mij is dat de meerwaarde die een krant nog kan bieden ten opzichte van simpele nieuwsverspreiding zoals in de eerste alinea van dit artikel beschreven.

De eerste versie van de applicatie is erg sober. Weinig tot geen plaatjes. Misschien is dat een kwestie van wennen. Uiteindelijk gaat het om het verhaal, met name als je op zoek bent naar de achtergrond van nieuwsfeiten of naar opiniestukken. Bovendien heeft het als voordeel dat het downloaden sneller zal gaan. We kunnen afwachten wat volgende versies ons gaan brengen. De eerste poging is in ieder geval niet slecht en hopenlijk voor de kwijnende bedrijfstak een ommekeer.

Update: Apocalypse Now is nu op TV (in de Redux uitvoering waarin Charlie Sheen ineens vervangen is door zijn vader en Arnold Schwarzenegger door Marlon Brando, terwijl die toch al jaren dood is). NCR applicatie op nr. 6 in de App Store.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s