Overbodige software voor de Mac

Je eerste Mac zojuist aangeschaft? Dan eerst het bekende materiaal, MS Office, Adobe Acrobat Reader e.d., installeren. Niet zo snel! Onderdruk de neiging en installeer slechts datgene dat nodig is. Hieronder een lijstje van software die vaak zonder nadenken, ten onrechte op de Mac wordt geinstalleerd:

Adobe Acrobat Reader

De neiging dit te installeren is moeilijk te onderdrukken. Immers, hoe vaak download je niet pdf-jes van het internet. Prima, op de Mac zal dit gedrag niet afnemen, echter, op de Mac krijg je standaard de applicatie Preview (Voorvertoning) mee. Hiermee kunnen pdf’s op snellere en elegantere wijze worden bekeken dan met Acrobat Reader. Preview is bovendien naadloos geintegreerd met de overige Mac-toepassingen.

MS Office for Mac

De legale (en wie wil dit niet?) Home en Student Edition van dit pakket maakt je 130 euro armer. En dat om zgn. compatibel te zijn met de kansarmen op automatiseringsgebied. Voor minder dan 80 euro (65 euro bij aanschaf tesamen met een Mac) heb je de Apple oplossing, iWork: elegant in gebruik, ca. 3x sneller dan MS Office, prima voor huis-, tuin- en keukengebruik, en zelfs superieur op het gebied van zakelijke presentatiesoftware. Ik zeg: doen!

Mozilla Firefox

Reden: je hebt tal van handige plug-ins. Welke dan? Ik ken er maar een die ik gebruikte toen Safari nog niet op de PC beschikbaar was, en dat was een skin om Firefox er als Safari uit te laten zien. Op de Mac vervalt dat argument al helemaal. Safari doet wat het moet doen, zonder overbodige toeters en bellen, en biedt veel betere performance. Bovendien, de meest waardevolle plug-in, 1Password, werkt prima samen met Safari.

Perian

Dit is een plug-in voor Quicktime waarmee je Flash video’s kunt bekijken. Even het laatste nieuws: Flash is overbodig. Alle YouTube videos zijn prima zonder Perian te bekijken, en met behulp van het pakket Click2Flash eenvoudig te downloaden.

Flip4Mac

Zie Quicktime, met dien verstande dat de behoefte om WMV bestanden te willen bekijken onverklaarbaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s