iProd Killers

Als een journalist voor een blad als, bijvoorbeeld, Autovisie, de zoveelste nieuwste Koreaanse SUV een X5-killer noemt, omdat ie, net als de X5, beschikt over 4 wielen, 4 stoelen, dubbele uitlaten, electrisch bedienbare ramen, een 7e versnelling, en een automatisch start/stop systeem, maar ook nog wat extra specificaties zoals 4 uitlaten (ipv 2 bij de X5), een 2e achterbank (ipv 1 bij de X5) en nog wat meer van dat soort zaken, wordt hij heel hard uitgelachen. Terecht natuurlijk. Immers, iedereen, inclusief de grootste sukkel, weet dat het auto’s in een geheel verschillende klassen betreft, ondanks de mogelijke gelijkenissen.

Hoe anders werkt het op het terrein van consumentenelectronica, met name wanneer we het hebben over iPods, -Pads en -Phones. Er hoeft maar een vage club te zijn die ook met een mediaspeler, tablet of smartphone (in de meeste gevallen al een ongekende brutaliteit om het geboden apparaat een smartphone te durven noemen) of hij krijgt het predicaat ‘iProd’-killer. De apparaten zullen ongetwijfeld hun weg naar de consument weten te vinden, maar om een iProd te killen moeten ze van betere huize komen.

Waar gaat het dan mis? Op veel plekken. Dit heeft te maken met het perfectionisme van Apple. Daar nemen ze geen genoegen met een tablet met een schermresolutie van 1024×600 (aspect van 16 : 9.3). Dat betekent nl. dat je horizontale foto’s zwarte balken links en rechts vertonen, en je verticale foto’s zwarte balken boven en onder. Waste of space.

Of laten we eens proberen een boek te lezen. Dat doe je bij voorkeur met het apparaat in verticale stand. Helaas, ook nu weer zwarte balken boven en onder. Waste of space.

Terug naar de basis. Webpagina’s browsen. Hmmm. Er blijft dan toch wel erg weinig ruimte horizontaal over. En daardoor erg veel scrollen, vooral met die reclamebanners bovenaan de webpagina. Deze keer geen waste of space, maar gebrek aan space.

Filmpie kijken dan maar? Dat gaat wel goed. Tenminste, als je Avatar van de DVD hebt geripped. De meeste YouTube filmpjes kennen een iets andere verhouding, waardoor je toch weer zwarte balken links en rechts te zien krijgt. Verdomme, dat werkt dus ook al niet.

Is er ook iets dat wel werkt? Eigenlijk niet. De beste oplossing is de Koreaan bij het oud-vuil te zetten, je verlies te nemen en alsnog een iPad te kopen. Geweldig bedacht toch door Apple, zo’n 1024×768 formaat.

Dat is ook meteen het verschil met de Koreaanse SUV. Die heeft minder pretenties, maar doet wel heel redelijk waar ie voor bedoeld is, nl. rijden met een flinke mate van comfort. Maar ja, de autoindustrie is ook al iets langer bezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s