Nokia: Buitengewoon innovatief, maar bureaucratisch

In Bright (Bright.nl) onlangs een artikeltje over de bureaucratie bij Nokia. Die nekt de club, en dat terwijl ze zo verschrikkelijk innovatief zijn.

Bijvoorbeeld, Nokia had in 2004 al een telefoon met touchscreen klaarliggen (“In 2004 lag er op het hoofdkantoor in Espoo al een prima prototype smartphone met touchscreen, drie jaar voordat de iPhone uitkwam, maar het management moest er niets van hebben.”).

Onderliggende boodschap: “als het management er niet was geweest was de Nokia nu de king of touchphones geweest, en niet Apple.”

Lariekoek natuurlijk. Het apparaat dat er in 2004 lag is ongetwijfeld (nog) slechter dan de Nokia’s met touchscreen die je momenteel kunt kopen. En die stellen al niks voor.

Laten we vooral het Nokia voor ogen houden dat 3 jaar ná de iPhone nog steeds niet in staat is een concurrerend product uit te brengen. Oorzaak: niet de bureaucratie, maar een absoluut onvermogen tot innoveren. Kijk (let op! Flash vereist) naar het telefoonpallet van Nokia, en je weet wat ik bedoel.

Leuk dat Bright Nokia een hand boven het hoofd houdt. Ik doe dat niet. Nokia heeft z’n tijd gehad. Vanaf nu is ’t afbouwen. Aan de bovenkant verliezen ze het van Apple en een aantal andere leveranciers van smartphones, aan de onderkant verliezen ze het van Koreaanse en Taiwanese leveranciers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s